Genel, MS Server 2012 R2
Ldifde ve Csvde İmport Export İşlemi

Ldifde ve Csvde İmport Export İşlemi

Kısa bir özetle konumuzun tanımını yapmak istiyorum. Günümüz sistemlerinde Active Directory vazgeçilmez bir yer almaktadır. Ve Active Directory de saatlerimizi alabilecek durumlar olabilmektedir. Ve burda bahsetmek istediğim konu LDAP protokolünden CMD aracılığı ile AD deki kullanıcı listesini export yada import etme yöntemlerinden bahsedeceğim.

CSVDE (Comma Separated Value Directory Exchange)

Öncelikle CSVDE formatı biraz daha karışık kısaca bildiğiniz .csv formatı olarak karşımıza gelir. CSVDE yi Excel ile açıp görünümü kolaylaştırırabiliriz. Karşımıza gelen bilgiler LDAP daki kayıtlardır. Altta CSVDE nin cmd de kullanılacak parametrelerinin resmini görebilirsiniz.  CSVDE /? İle sizde listeleyebilir siniz ?

CSVDE Komutlar

 

CSVDE Export işlemi

Şimdi yapacağım örnekte birkaç kullanıcı oluşturdum ve bunların CSVDE formatı ile export etmek istiyorum. Csvde default olarak export moddadır. Alttaki komutu kullanarak C sürüsünün altına export etmiş oluyoruz.

CSVDE -f c:\kullanicilar.csv

CSVDE Export

Basit şekilde AD deki tüm nesnelerin LDAP kayıtlarını export etmiş olduk. Üstteki resimde de görüldüğü gibi dosyanın sonunda, oluşturduğum Organizational Unit ve sonrasında Userlar listelenmektedir.

 

CSVDE Filtreleme işlemi

Şimdiki örnekte ankara isimli Bir OU oluşturuyorum ve içine birkaç kullanıcı ekliyorum. Ve CSVDE de export ederken sadece Ankara OU sunu export etmesini istiyorum. Alttaki komutu uyguluyoruz.

CSVDE -d “OU=ankara,DC=networkacademy,DC=local” -f c:\ankarauser.csv

CSVDE Export Filtreleme

Evet resimde görüldüğü gibi ankara dahil ankara ou daki kullanıcıların listesini almış oluyorum. Eğer sadece ismi sinan olan kullanıcıların gelmesini isteseydim komutu alttaki gibi değiştirecektim ve sadece sinan kullancısının bilgileri gelicekti.

CSVDE -d “CN=sinan,OU=ankara,DC=networkacademy,DC=local” -f c:\sinanuser.csv

 

CSVDE İmport İşlemi

Şimdiki örneğimizde ise CSVDE –i –f  komutunu kullanarak AD de İstanbul OU suna bir kullanıcı ekleyeceğim. Kullanıcı eklemek için bir notepad açıp alttaki kırmızı yazılmış satırları notepad in içine ekleyip kendimize göre düzeltiyoruz.

objectClass,dn,sAMAccountName,userPrincipalName,userAccountControl

user,”CN=hilal,OU=istanbul,DC=networkacademy,DC=local”,”hilal”,[email protected],512

Sonrasında notepad i hilal.csv diyerek formatını değiştiriyoruz. Alttaki komutu kullanarak import işlemini tamamlıyor ve refresh ettikten sonra kullanıcımızın geldiğini görüyoruz.

csvde –i –f c:\hilal.csv

CSVDE İmport

Not: En sonda yazan userAccountControl 512 kullanıcının Enabled durumda açılmasını sağlar. Disabled olarak açılması için 512 yerine 514 yapmanız gerekir.

 

LDIFDE (LDAP Data İnterchange Format Data Exchange)

Ldifde nesne bilgileri alt alta satırlar halinde gelir. CSVDE den farkı LDİFDE daha rahat değişiklik yaparız. Karşımıza gelen bilgiler .ldf formatındadır. LDİFDE de kullanılacak parametreleri alttaki resimde görebilir siniz. Yada LDİFDE /? Yaparak listeleyebilir siniz.

Ldifde Komutlar

LDIFDE Export İşlemi

Şimdi yapacağım uygulama yukardakilerin aynısı. AD den Kullanıcıları export etmek için alttaki komutu giriyoruz.. Hatta daha iyi anlaşılması için hem Csvde hemde Ldifde olarak export ediyorum.

ldifde -f c:\ldifde.ldf

Ldifde Csvde Export

Ldifde ile Csvde arasındaki farkı bu şekilde görebilirsiniz. Csvde virgül ile devam ederken Ldifde de satır atlar. Her bilgi bir satır oluşturur.

LDIFDE Filtreleme İşlemi

Mantık olarak Csvde ile birbirebir aynıdır. Sadece başına CSVDE yerinde LDIFDE yazıyoruz. Alttaki komutu girdiğimizde sadece İstanbul OU sundaki kullanıcıları getirecektir.

ldifde -d “OU=istanbul,DC=networkacademy,DC=local” -f export.ldf -s ca

Ldifde Export Filtreleme

Not: -s ca hedef server ı belirtir. –f export.ldf yaptığımızda dosyayı default olarak users ın altına atacaktır. (CSVDE de aynı şekilde)

LDIFDE İmport işlemi

Yine CSVDE de olduğu gibi yeni bir notepad açıp alttaki kırmızı yazılmış satırları kendimize göre düzenleyip yapıştırıyoruz.

dn: CN=adem,OU=istanbul,DC=networkacademy,DC=local

changetype: add

objectClass: top

objectClass: person

objectClass: organizationalPerson

objectClass: user

cn: adem

distinguishedName: CN=adem,OU=istanbul,DC=networkacademy,DC=local

name: adem

userAccountControl: 512

sAMAccountName: adem

userPrincipalName: [email protected]

objectCategory:

 CN=Person,CN=Schema,CN=Configuration,DC=networkacademy,DC=local

Sonra notepad i adem.ldf formatında kaydedip CMD ye alttaki komutumuzu yazıyoruz. Ve AD de kullanıcımızın oluştuğunu görüyoruz.

ldifde -i -f c:\adem.ldf 

Ldifde İmport

 Faydalı olması dileğiyle…

Share this Story

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

The Hacker News